Stichting Johannes Engelen

Grenzeloze Vrouwen in de Reformatie

 LogoFestival

 

 

 

Grenzeloze Vrouwen in de Reformatie

 

door

 

Prof. Dr. M. (Mieke) Hoogkamp-Korstanje

 

Donderdag 31 mei 2018 om 20.00 uur in De Raadzaal
van het historische stadhuis in Gennep

 

De lezing start om 20.00 uur.

 

In het kader van het Erfgoedfestival "Over Grenzen van Gelderland" en het herdenkingsjaar 500 jaar Reformatie (dat over onze grenzen tot 31 oktober 2018 loopt) wordt aandacht besteed aan een aantal vrouwen in Europa die tijdens en na de Reformatie geschiedenis maakten en de wereld veranderden.
Naast de lezing is een expositie "Vrouwelijke Hervormers" te zien in de protestantse kerk te Gennep, een Euregioproject van de Kulturbühne Goch en de Stichting Johannes Engelen. Deze expositie wordt op donderdag 31 mei om 19.00 geopend door Ds. Rob Fechner.

 

ReformatieVrouwen

 

 

Wat had Luther in Wittenberg moeten beginnen zonder zijn vrouw Kate van Bora uit Saksen, zijn manager en accountant, of zonder "dolle Mina" Argula von Grumbach uit Regensburg die hem uitdaagde. Naar wie had Calvijn moeten vluchten als Margaretha van Navarra hem geen onderdak had geboden in Baskenland toen de grond in Parijs te heet onder zijn voeten werd. En wat was Calvijn zonder Marie Dentière, die hem corrigeerde en uitdaagde? Wie waren de protestantse abdis Margaretha von Lippe en dokter Anna Olevian?

Mieke Hoogkamp-Korstanje schetst in de lezing 'Grenzeloze Vrouwen en de Reformatie" een tijdsbeeld van de 16e eeuw. De Reformatie kwam niet uit de lucht vallen, maar was een logische reactie op de sociale, economische en politieke omstandigheden in Europa. De positie en invloed van de vrouw in die jaren is onderbelicht. In het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen toen een ondergeschikte rol speelden in sociaal, politiek en religieus verband. Niets is minder waar. Dit verhaal gaat over vrouwen die in de 16e eeuw tijdens en na de Reformatie hun stem in West-Europa lieten horen over onderwerpen die ook vandaag nog actueel zijn. Over Europese vrouwen die dankzij of ondanks de Reformatie geschiedenis maakten en de wereld veranderden.

 

Lezingencyclus
Deze lezing is de tweede van drie lezingen binnen het Erfgoedfestival "Over Grenzen van Gelderland" waaraan diverse leden van het Federatief Platform Cultuurhistorie Maas en Niers bijdragen leveren.
De derde lezing zal zijn op 19 juli 2018 waarin we meereizen met Ds. Johannes Engelen in Nederland en Duitsland tussen 1655 en 1668.

 

Over Mieke Hoogkamp-Korstanje
Na haar studie geneeskunde aan de universiteit van Utrecht is Mieke gespecialiseerd in medische microbiologie en infectieleer. Als arts-microbioloog was ze verbonden aan de universiteit en het academisch ziekenhuis Utrecht, het streeklaboratorium voor de Volksgezondheid in Friesland en daarna benoemd als hoogleraar medische microbiologie aan het Radboud UMC. Na haar vervroegde pensionering was ze 11 jaar projectleider van de landelijke Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid in samenwerking met het ministerie van VWS, het RIVM en de Gezondheidsraad. Mieke is secretaris van de Stichting Johannes Engelen, van het Federatief Platform Cultuurhistorie Maas en Niers en lid van de Werkgroep Open Monumentendagen en de werkgroep Norbertus van Gennep.

 

Meer informatie

 

De lezing start om 20.00 uur precies

Inloop vanaf 19.30 uur

 

Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam een plek te reserveren bij Marian Leideritz

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mocht het maximum aantal bezoekers bereikt zijn is het mogelijk om op een ‘reserve’ lijst geplaatst te worden.


opyright © 2017. All Rights Reserved.